Blog

Email marketing çok iyi planlanması gereken bir pazarlama yöntemidir. Ülkemizde henüz genele yayılmamış olmasına rağmen büyük firmalar ve bankalar tarafından sıkça kullanıldığını görüyoruz. Email marketing ucu açık bir süreçtir yani başlar ama işiniz devam ettiği sürece devam etmelidir.

Peki email marketing de başarılı olmak için nasıl bir yol izlemelisiniz?

İşte sizi başarıya götürecek ipuçları:

Birinci adım olarak öncelikle ürün veya hizmetleriniz ile ilgili hedefe odaklı bir web siteniz ve tatminkar bir içeriğiniz olmalıdır. Tatminkar içerik konusunu biraz daha ayrıntılı ele almalıyız. Tatminkar diyorum çünkü müşterileriniz ya da üyeleriniz gibi düşünerek kendi web sitenize not vermeniz gerektiğinde iyi not alabiliyormusunuz? Bunun için yapmanız gereken iyi hücum iyi müdafa ve iyi bir taktiksel anlayış evet tıpkı futbol için geçerli kurallar web sayfaları içinde geçerlidir. İyi hücum henüz web sitenize müşteriniz ya da üyeniz olmayanları çekebilecek ve ikna edibilecek kadar iyi materyallere sahip olmanızı gerektirir. Daha önce web sitenizden bir deneyim yaşamamış kişileri etkileyebilecek şeylere sahipmisiniz. İyi defans, daha önce üyeniz olmuş veya sizden alışveriş yapmış kişiler için etkili ve tatminkarmısınız yani web sitenizi tekrar ziyaret ettiklerinde şikayet formu mu arıyorlar yoksa yenilikleri inceleyip yeni fırsatlardan yararlanmak mı istiyorlar, her iki grubada son derece yardımsever bir içeriğiniz mutlaka olmalıdır. İyi taktik, hem defansif hem ofansif olarak sürekli web sitenizi geliştiriyormusunuz?

Rakipleriniz neler yapıyor takip ediyormusunuz?

Bu anlatılanları yapabileceğiniz dinamik bir web sitesi oluşturarak email marketing için birinci adımı atmış olacaksınız.

İkinci adım ise hedef tespiti olacaktır. Ürün ve hizmetleriniz ile ilgili iyi analiz edilmiş bir hedef kitleniz mutlaka olmalıdır. Bu kitlenin alışkanlıkları hakkında bilgi edinmelisiniz. Daha sonra hedef kitlenize göre email adresleri bulmalısınız. Email adresleri elde etmenin yollarını diğer makalelerimizden inceleyebilirsiniz.

Üçüncü adım iyi hazırlanmış bir html email yaratmak olmalıdır.

Dördüncü adım artık gerekli altyapıya hazır olduğunuza inanıyorsanız doğru zamanda email gönderilerini yaparak kampanyanızı başlatmak ve başarıya ulaştırmak için sonuçları iyi analiz etmektir.
Şimdi sıra raporları doğru değerlendirerek ve yeni hedef listeleri yaratarak daha nokta atışı email marketing yapmaya geldi. Belki daha az kişiye tekrar gönderi yapacaksınız ama dönüş oranı kesinlikle daha fazla olacaktır.

Bütçeleme:

Yukarda bahsettiğimiz 4 adımın herbiri için kendi içinizden ya da dışarıdan çözüm üretebilirsiniz. Bütçenizi oluştururken öncelikle kendi iş prodüktivetinizi iyi bilmeniz gerekiyor. Yani hangi adımlarda dışarıdan hizmet alacaksınız hangi konuları kendi iş gücünüzle çözeceksiniz. Bütçelemeyi doğru yapabilmek için bir liste oluşturmalı ve listenize göre dışarıdan talep edeceğiniz hizmetleri fiyatlamalısınız.

Dışarıdan alacağınız yardımlar şunlar olabilir

  • Dinamik web sitesi tasarımı
  • Arama motoru optimizasyonu
  • Email tasarımı
  • Kampanya yönetimi ve gönderi hizmetleri
  • Raporlama hizmetleri
  • Katma değerli hizmetler (anket, hedef liste, ikili test)
  • eSeMTiPi.com bu hizmetlerin hepsini butik olarak sunabilmektedir.